Pantheon

Het oog van het Pantheon heeft een diameter van (bijna) negen meter. Dit oog zou toegang geven tot de hemelen, alle hemelen, en dit zou deze tempel haar naam opgeleverd hebben. Pantheon: Tempel van alle Goden. Zou, er is geen zekerheid. Het is een verleidelijk, maar helaas onwaarschijnlijk idee dat Keizer Augustus opdracht gaf tot een heilige tempel die alle religies welkom heette en binnen liet, in het Pantheon en in zijn samenleving.

Toch is dat wat vele stervelingen in het oog in het gewelfde dak van de tempel zagen en nog steeds zien. In de woorden van de Romeinse geschiedschrijver en senator Cassius Dio, uit His- tory of Ancient Rome: “Agrippa finished the construction of the building called the Pantheon. It has this name, perhaps because it received among the images which decorated it the statues of many gods, including Mars and Venus; but my own opinion of the name is that, because of its vaulted roof, it resembles the heavens.”

Alle hemelen, één hemel. Het oog lijkt inclusief. Misschien omdat de hemel er zo direct en schoon door naar binnenvalt, zonder filter van beschilderd glas of mozaïek. Vrij van enig verhaal of interpretatie. De hoogte tot het oog en de diameter van het ronde gebouw, tellen dezelfde afmetingen: er zou een enorme bol met een diameter van 43,3 meter in passen. In de ronde, gesloten vormen van het Pantheon, onder de perfecte cirkel van het oog dat op hem valt, voelt Floris Felix voor het eerst de afwezigheid van de (blik van de) ander; er is geen ander, er is geen zelf, er is eenheid. De aureool en het aura komen samen. De hemel daalt letterlijk op hem neer. De kunstenaar keert in zijn dagen in Rome nog vijf keer terug naar het Pantheon.

Acryl op Linnen

 

Category:
Dimensions 180 × 200 cm
Floris Felix  ©  2022